17 juny Es Liceu i l’educació en el lleure
Aquests mesos, els infants del Liceu han pogut gaudir de les experiències i dels aprenentatges que ofereixen les sortides escolars. Cal tenir en compte que la nostra tasca docent consisteix en oferir als infants entorns i contextos diversos que els ajudin a vivenciar i a nodrir-se de nous coneixements; però, no només pel que fa als continguts de caire conceptual, sinó també (i sobretot) aquelles habilitats, actituds i aptituds que formen la persona. Per aquest motiu, les excursions i les acampades són un recurs molt interessant on “es canvien els rols, es trenquen dinàmiques, es conviu. Inclou la separació, la desconnexió(…). El contacte amb la natura, la convivència. Els seus valors són de calaix, i estan molt ben treballats” (Capdevila, 2012). Com explica també Capdevila, “Les colònies generen moltes oportunitats d’interacció entre els companys de classe i entre els mestres i els seus alumnes. La convivència ajuda a conèixer els altres de manera més intensa i a reforçar-ne el vincle”. Per aquest motiu, ara que les circumstàncies sanitàries han canviat i ens ho han permés, Es Liceu ha volgut recuperar aquestes activitats que tant enyoràvem els darrers anys.
Així doncs, podem dir que l’acampada a la Colònia de Sant Pere, la sortida a la platja de Santa Ponça, l’excursió a les Fonts Ufanes o a la finca de Raixa han suposat una gran oportunitat per a treballar temes com la cohesió de grup, la gestió emocional, l’esperit investigador, el respecte al nostre entorn, etc. “Educar inclou deixar créixer els nens, i perquè els nens creixin els han de passar coses” (Capdevila, 2012), i està clar que n’han passades moltes:
Hem rebut la visita misteriosa del Rei Neptú, el conegut déu de la mitologia romana, governant de les aigües i protector dels pescadors, dels navegants i dels cavalls. Segons el mite, té el seu palau a les profunditats marines, des d’on és capaç d’agitar les onades, fer brollar deus i provocar terratrèmols amb el seu poderós trident.
Gràcies als nostres cants, junts, ens ha emocionat amb la seva carta i amb els seus regals. Les colònies generen moltes oportunitats d’interacció entre els companys i les companyes de classe i entre els mestres i els seus alumnes. La convivència ajuda a conèixer els altres de manera més intensa i a reforçar-ne el vincle.
Gràcies a aquestes visites de camp hem pogut observar de prop el que és una alzina, la terra humida de la Serra de Tramuntana o algunes aus autòctones; etc.
En definitiva, és a les sortides on les mateixes circumstàncies i també l’espontaneïtat dels esdeveniments permeten als infants encaixar els seus aprenentatges, fora de l’escola, com un engranatge perfecte i funcional; són una experiència que transforma l’infant i també el grup!
A continuació us deixem els enllaços dels àlbums de fotografies i alguns vídeos que representen tot el que hem explicat en aquestes línies: