Es Liceu com a escola cooperativa assumeix els valors cooperatius de l’ajuda mútua, la corresponsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat i la solidaritat com a principi rector del seu projecte educatiu i eix vertebrador a partir del qual s’articulen els altres trets d’identitat.
El nostre projecte educatiu es construeix sobre la base de les relacions cooperatives, del treball cooperatiu i en xarxa entre tots els agents educatius amb total respecte a l’autonomia individual, en contraposició als sistemes que afavoreixen l’individualisme i la competitivitat.
Es Liceu parteix dels plantejaments de l’educació inclusiva, és a dir, aquella que cerca les millors formes de respondre a la diversitat de l’alumnat, sense exclusions, diversitat que té a veure amb les diferències de gènere, ètnia, cultura, procedència i capacitats presents a totes les aules.
Ens fem càrrec que en l’actualitat només té sentit pensar l’escola per a tots i totes, i parlar d’educació de qualitat per a tothom: assumim que tot l’alumnat pot tenir èxit en l’aprenentatge, que les dificultats que experimenten alguns alumnes no són un problema per als docents sinó una motivació per aprendre i reflexionar sobre la pràctica a l’aula. Es tracta de crear espais a tot l’alumnat per a la construcció de l’aprenentatge significatiu, profund i perdurable que ofereixi oportunitats de ser competent.
Es Liceu planteja la tasca educativa orientada a fer realitat la igualtat de gènere i l’actitud cooperadora entre homes i dones.
Assumim que és important crear xarxes de suport que arribin a tot els alumnes que ho requereixin i no només a aquells que tradicionalment s’han considerat sota el paraigües de l’educació especial.
L’educació inclusiva és un projecte a llarg termini que compromet al personal docent i no docent a reflexionar sobre la pròpia pràctica de manera compartida i a aprendre de la pròpia experiència.
Es Liceu es defineix com a escola plural i treballa per fomentar entre l’alumnat el respecte envers totes les ideologies i creences democràtiques. Defensam una escola que educa en els valors ètics, democràtics, sobre la base del respecte als drets humans.
Defensam la llibertat de pensament i de consciència i educam en la pluralitat i la convivència.
El català és la llengua d’aprenentatge i de comunicació a l’escola la qual cosa implica un ensenyament arrelat a l’entorn i dirigit cap a la integració de tots i totes en la cultura pròpia de l’illa, i dins l’entorn geogràfic, històric i cultural dels Països Catalans.
Es Liceu defensa el model constructivista de l’educació entès com a un procés d’aprenentatge en que:
Fomentam el coneixement de les tradicions, els costums i la cultura de l’entorn. Veu en la comunitat una font de recursos educatius per a l’aprenentatge; participa en projectes d’interès per la comunitat i interacciona amb altres agents educatius del territori.
Es Liceu promou la participació, el debat i el consens de tota la comunitat educativa.
Afavorim relacions que ajudin a les mares i als pares a adquirir un major compromís en l’educació dels seus fills i les seves filles i facilitam la seva participació i el seu interès en la vida escolar.