Envia el teu cv
Unió de Cooperatives de Treball de les Illes
Unió de Cooperatives de les Illes Balears

Homenatge a Eduardo Mendoza pel premi Cervantes 2016

Homenatge a Eduardo Mendoza pel premi Cervantes 2016

mendoza2El passat dia 30 de novembre se va fer públic que el Premi Cervantes 2016, el màxim guardó de la literatura espanyola, era per l’escriptor Eduardo Mendoza.

Hem volgut homanetjar aquest genial escriptor amb alguns fragments de les seves novel·les més conegudes.

Vos convidam a llegir les seves paraules, que podeu trobar a tres espais diferents: devora les aules de 4t i al passadís de Secundària.

Eduardo Mendoza va néixer a Barcelona l’any 1943. Va estudiar la carrera de Dret i entre l’any 1973 i 1982 va viure a Nova York on va fer de traductor per a les Nacmendoza3ions Unides. La seva primera novel·la, La verdad sobre el caso Savolta, es va publicar l’any 1975 i ha estat considerada per bona part de la crítica moderna com un punt d’inflexió amb vistes a la transició democràtica espanyola. És en aquesta primera obra on ja se veu l’estil que té aquest peculiar autor per intercanviar discursos i estils narratius i on també aprofita per revisar el panorama de les lluites sindicals a la Barcelona del segle XX. A aquesta novel·la la seguiran, entre d’altres, El misterio de la cripta embrujada (1979), una paròdia on barreja trets de la novel·la negra i la gòtica, La ciudad de los prodigios (1986), novel·la que mostra l’evolució urbana, social i econòmica de Barcelona entre les dues exposicions universals; i Sin noticias de Gurb (1991), una novel·la d’humor protagonitzada per un extraterrestre que busca a un altre alienígena que s’ha perdut de manera misteriosa sota l’aparença de Marta Sánchez a la ciutat de Barcelona, poc abans de les Olimpíades del 92. L’any 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2009 el Premi Internacional Terenci Moix. Aquest any 2016 ha estat guardonat amb el premi Cervantes.

Textos d’Eduardo Mendoza.

Departament de Llengua.

Tags: