Envia el teu cv
Unió de Cooperatives de Treball de les Illes
Unió de Cooperatives de les Illes Balears

Lectures d’estiu

Lectures d’estiu

Tant si quedam a casa com si marxem a la platja, anam de ruta per la muntanya o a voltar arreu del món, una cosa no pot faltar mai: el libre de l’estiu! Llibres a vegades maltractats que acaben plens d’arena, llibres humits de suor o de gotes de granissat. Aquí teniu una selecció de lectures desitjant que els assaboriu a la fresca.

Pels més menuts:

L’estiu

Giovanna Zoboli i Philip Giordano
Libros del zorro rojo
A l’estiu és un llibre de la col·lecció de cartró per primers lectors que inclou altres títols com Al prat, Al Cel i Quan desperta el sol. Una cuidada sèrie de llibres evocadors, amb frases curtes i poètiques combinades amb il·lustracions delicades. Amb aquest llibre, Zoboli introdueix idees breus que, com a haikus, suggereixen fenòmens que ens transporten a l’època més càlida de l’any.

El viatge d’en Jep

Jutta Bauer

Bindi Books, 2024

El rei d’un castell, que viu una vida plàcida i monòtona, vol fer arribar un missatge al rei d’un altre castell. Per això fa cridar en Jep, l’animal més ràpid de la contrada, per encarregar-li que sigui ell qui el traslladi urgentment. Però poc s’imaginen, els dos reis protagonistes i els lectors, que en el precís moment en què en Jep agafa el pergamí enroscat comença, de fet, un periple d’aventures quotidianes que alenteixen –i enriqueixen– moltíssim la missió encomanada.

El mosquit

Elise Gravel

L’Elise Gravel és d’aquestes il·lustradores que s’inspiren en allò inusual, diferent, estrany. I d’aquestes idees n’han sortit llibres dedicats als polls, les rates, els llimacs i els rat penats. En aquesta època de l’any, el mosquit és el rei, i ningú com ella per explicar-nos amb humor desenfadat curiositats sobre aquestes criatures.

Fruita de temporada

Clara Corman
Entredos

Si, tal com diuen, som el que mengem, ens interessa ser persones ben fresques, variades i saboroses! Amb aquest llibre podrem descobrir una gran varietat de fruites i hortalisses endreçades per temporada. El disseny amb cartoné està pensat per ser fàcilment manipulable i resistent, i les pestanyes el fan interactiu, per permetre els més petits fer una bona queixalada de coneixement.

El taronger

Andrea Antinori
A fin de cuentos

L’Andrea Antinori té un gest, una paleta i un moviment que ens encanta. A més d’il·lustrar nombroses històries d’autors coneguts, com Gianni Rodari, i d’altres no tan coneguts, de tant en tant ens ofereix històries pròpies amb una acció i un humor que adorem. La història d’aquest taronger rebel és divertida, plena d’acció i ens dóna una lliçó sobre com tractem la natura.

What is love?

Mac Barnett i Carson Ellis

Chronicle books

Qui no ha tingut mai un amor d’estiu? Aquests mesos l’amor flota en l’aire com la flaire a sal prop del mar. El protagonista d’aquesta història va en busca de l’amor, i una conversa amb l’àvia el porta a encadenar tot de personatges que li donaran respostes d’allò més diverses. Un llibre tendre i divertit que celebra totes les formes d’amor des d’un racó de la terra fins el fons del mar.

La platja

Ximo Abadia

Zahorí Books, 2022

El clàssic de l’estiu: la platja. El Ximo Abadia en fa un catàleg il·lustrat amb imatges minimalistes que recullen els elements més característics d’aquest paratge. Una paleta reduïda i viva de blaus, ocres, vermells i verds per representar el vent, el joc, l’escalfor del sol, la tranquil·litat i els omnipresents para-sols.

Dies com aquest

Oriane Smith i Alice Gravier
Libros del Zorro Rojo

Un nen i un esquirol: dos punts de vista, dues perspectives, dos éssers diferents. Un senzill exercici d’empatia que, a través de les cuidades il·lustracions d’Alice Gravier, ens convida a posar-nos al lloc d’algú més petit. Així, en dies de vacances com aquest apareixen oportunitats per veure el nostre propi món amb uns altres ulls.

Pels més granadets: (a partir de 7/8 anys)

Luny

Bernat i Martí Cormand

A buen paso

Lluny són dues històries que s’abracen: la de l’Eloi i en Simó en busca d’un lloc on viure en pau; i la de’n Bernat i en Martí, dos germans il·lustradors que es retroben a través dels esbossos del primer, mort uns mesos enrere. El simbolisme i la delicadesa de les imatges protagonitzen aquest relat sobre la recerca del nostre lloc al món.

La jardinera

Sarah Stewart i il·lustracions de David Small
Ediciones Ekaré
Un conte epistolar ple de tendresa, una història ambientada en el temps de la Gran Depressió explicada a través de la mirada d’una nena que sap que les plantes i les flors fan la vida més alegre. Segur que molts de vosaltres ja ho vau descobrir en temps de la pandèmia.

El llibre del cementiri

Neil Gaiman
Estrella Polar
Sigueu o no fans de Gaiman, si no l’heu llegit, aprofiteu ara que es reedita amb el pròleg inèdit de Margaret Atwood. Es va publicar per primera vegada el 2009 i des d’aleshores ha anat acumulant premis. El llibre del cementiri explica la història de Ningú Owens, un Mowgly que creix en un cementiri en comptes de la Selva i que qui l’eduquen no són un ós i una pantera sinó una colla de fantasmes. Un llibre 100% Gaiman amb il·lustracions de Chris Riddell i per i si això no fos prou, la traducció al català és de la Josefina Caball.

¡Mirar!

Joel Meyerowitz
Gustavo Gili
Segur que us ha passat alguna vegada de trobar-vos, de forma inesperada i en un entorn que no havia de comportar sorpreses, com a espectadors de luxe d’una escena que no durarà més d’uns pocs segons i que al cap de poc desapareixerà sense deixar rastre. Un instant d’existència que potser heu estat els únics a presenciar. D’això tracta la fotografia i en això vol que ens centrem Joel Meyerowitz, autor d’aquest llibre i un dels grans fotògrafs de carrer. Sobre com va aprendre a estar pendent d’aquests moments precisos, Meyerowitz confessa que va ser gràcies a un consell del seu pare, boxejador amateur que, més preocupat per la seva seguretat que pel seu art, li deia “presta atenció”, la gent sempre dona pistes de com es comportarà, el secret està a saber observar-los. Aprofiteu els seus consells, perquè aquest llibre és un privilegi, com si estiguéssiu visitant una exposició amb fotografies mítiques de la mà d’un mestre que comparteix tot el seu coneixement.

Transicions

Élodie Durand

Comanegra

La premiada autora Élodie Durand parteix del testimoni

de la mare d’un adolescent durant la seva transició

de gènere per dibuixar el diari d’Anne Marbot. Les

reflexions sobre la normativitat, els prejudicis i la

transformació de la família arrel d’aquesta nova realitat

s’expliquen en aquesta novel gràfica per divulgar

coneixement sobre la identitat de gènere.

Pels més avançats: (a partir de 10 anys)

Quin joc més bèstia

Joaquim Carbó
Comanegra
El prolífic escriptor Joaquim Carbó ha viscut aquest 2019 dos merescuts reconeixements a la seva llarga i prolífica trajectòria en el terreny de la literatura infantil i juvenil al nostre país. Al setembre, a la Setmana del Llibre en Català, es va concedir el Premi Especial a la revista Cavall Fort, de la qual és un dels fundadors. I aquest octubre, l’editorial Comanegra ha publicat Quin joc més bèstia!, una antologia dels millors contes per a infants i joves que ha escrit, triats per ell mateix: quinze relats recuperats d’edicions anteriors i deu més d’inèdits (com el que dona nom al volum). En aquest homenatge de paper a un dels autors que més han contribuït a normalitzar entre els més joves la lectura en català i, de retruc, a generar nous lectors, els textos seleccionats formen una mostra perfecta de la seva ploma, el seu caràcter marcadament pedagògic i els seus temes, ben diversos i d’actualitat, que sovint s’entesten a demostrar-nos que no vivim precisament en un món meravellós. Hi treuen el nas, així, des de l’explotació infantil i la pobresa fins als efectes de l’Alzheimer, passant pels prejudicis i les injustícies, els conflictes socials i fins i tot la dependència tecnològica actual.

El joc del penjat

Josep Pedrals. Il·lustració de David de las Heras
Ànima Llibres, 2022
I si el pas de l’adolescència cap a l’adult madurat, ben mirat, no fos sinó un joc de penjats?

Plasticus Maritimus

Ana Pêgo i Isabel Minhós. Il·lustració, Bernardo P. Carvalho.
Kalandraka
Des que era petita, a la biòloga Ana Pêgo li agradava passejar per la platja a la recerca de petxines, fòssils i pedretes boniques, com a molts de nosaltres. Però, a mesura que anaven passant els anys, va ser testimoni amb aquestes passejades de la presència creixent d’una espècie invasora que ha anat ocupant cada vegada més espai en al mar: el plàstic. Es calcula que actualment cada hora mil tones de plàstic van a parar a les aigües dels oceans, un camió ple per minut! Ja de gran, i amb aquesta realitat davant nostre, Ana Pêgo s’ha unit amb el tàndem d’Isabel Mihós i Bernardo P. Carvalho per escriure un petit llibre que descriu les característiques d’aquesta nova espècie invasora, amb nom científic i tot: Plasticus maritimus. En forma de quadern de natura, el volum explica l’origen d’aquesta allau de plàstics, la seva expansió per la natura i, sobretot, les conseqüències negatives que hi comporta, per fer-nos reflexionar sobre els usos que en fem i, sobretot, per mirar que no es reprodueixi més.

Ana Pêgo ens fa analitzar els plàstics, preparar una sortida per anar-ne a cercar i treballar el tema per posar
fre a la invasió amb propostes alternatives.

Aquestes són les nostres lectures d’estiu de CAPÇALERA però vos animam a trobar-ne més:

Tags: