Envia el teu cv
Unió de Cooperatives de Treball de les Illes
Unió de Cooperatives de les Illes Balears

Missatge del dia internacional de la Dona de la Unió de Cooperatives

Missatge del dia internacional de la Dona de la Unió de Cooperatives

Les cooperatives poden ser l’eina per a reduir les injustícies socioeconòmiques a les quals s’enfronten les dones!

La igualtat de gènere i l’apoderament de les dones són desafiaments tant dins de les cooperatives com als països en els quals operen. Múltiples barreres imposen limitacions a les dones, obstaculitzant el seu accés a oportunitats, sovint traduint-se en restriccions legals que institucionalitzen la marginació de les dones. Eliminar les barreres que frustren la igualtat de gènere és un objectiu fonamental per a l’acció cooperativa i una prioritat clau per a l’Aliança Cooperativa Internacional i les seves organitzacions membres, que tenen com a objectiu fer realitat les mesures de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible amb perspectiva de gènere.

El Dia Internacional de la Dona representa una oportunitat ineludible per a mobilitzar accions mundials per aconseguir la igualtat de gènere per a totes les dones i nines. En el 2020, el lema “Sóc de la Generació Igualtat: Pels drets de les dones” marca el 25è aniversari de la Declaració i Plataforma d’Acció de Pequín que reconeixia els múltiples beneficis de les cooperatives. Ara, és hora que les Nacions Unides i la cooperació internacional per al desenvolupament augmentin i prioritzin l’ajuda dirigida als actors clau del desenvolupament que enforteixen l’apoderament econòmic, social i polític de les dones.

Les solucions cooperatives van més enllà del negoci de les economies de mercat i poden ajudar a aconseguir no deixar ningú al darrere de l’agenda contribuint a “Una dècada d’acció i lliurament”.

Com a conseqüència de l’actuació dels actors econòmics i les normes de gènere, les dones continuen guanyant menys, són més propenses a participar en el treball no remunerat i a ser excloses del treball decent. No obstant això, volem recordar que, quan les dones estableixen o s’uneixen a les cooperatives, realitzen activitats laborals innovadores, obtenint majors ingressos i augmentant el seu acompliment empresarial i competitivitat. Unir-se a les cooperatives augmenta la seva presa de decisions en la llar i millora la seva participació i apoderament en els assumptes comunitaris, atès que les cooperatives, com a empreses focalitzades en les persones se centren en l’ocupació inclusiva que permet a un ampli nombre de dones que sofreixen desigualtats multifacéticas, desenvolupar-se en tots els seus àmbits.

Alguns exemples mostren com això es pot aconseguir:
• A Espanya, per exemple, les dones representen el 54% dels llocs directius i de comandament en cooperatives de treball.

• A Itàlia, el percentatge de dones ocupades a les cooperatives, en comparació amb el total, és del 59%, la qual cosa significa 1 milió i 350 mil dones, amb una bona retenció de l’ocupació fins i tot en temps de crisi. A més, les dones representen el 50% dels membres i el 24,8% dels consells rectors.

• En la recerca d’estratègies per a promoure la participació de les dones en els espais de presa de decisions del sector cooperatiu, la violència de gènere es va identificar com a barrera invisible que impedeix la seva participació a l’Argentina. En el 2019, la Confederació Argentina de Cooperatives (Cooperar) va prendre la decisió d’implementar un Protocol de Prevenció de la Violència de Gènere, que cada entitat pot prendre com a exemple i adaptar-ho a les seves característiques.

• A Nepal, el 40% dels consells rectors de les cooperatives són dones i el 51% de les persones membres de les cooperatives són dones (dels 6,5 milions de membres al país).

• A Filipines, les cooperatives participen en la implementació dels ODS en diverses àrees amb l’assistència del govern, específicament, la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones. El Pla de Filipines per al Desenvolupament amb Enfocament de Gènere (1995-2025) va ordenar la implementació del gènere i el desenvolupament en el sector públic i privat, d’acord amb la provisió de drets humans garantits per la Constitució. L’Autoritat de Desenvolupament Cooperatiu obliga a totes les cooperatives registrades a incorporar el gènere i el desenvolupament.

En temps de conflicte i reconstrucció postconflicte, s’observa que una de les primeres formes d’empresa que s’estableix, és la cooperativa. Les dones són les primeres a unir-se, restaurant un teixit basat en la confiança i esperança mútues, abordant necessitats personals i comunitàries, com la llibertat enfront de la violència i els conflictes armats.

Les cooperatives estan compromeses a lluitar contra qualsevol forma d’assetjament i violència contra les dones i els seus beneficis en la construcció de la pau i la resiliència han estat reconeguts per institucions clau en múltiples nivells, inclosa la Recomanació de la OIT sobre l’Organització de l’Ocupació (transició de la guerra a la pau).

Tenint en compte que l’equitat de gènere es veu cada vegada més com un pilar per al desenvolupament econòmic sostenible i l’ampli benestar social, és necessari reforçar els models econòmics centrats en les persones, que promouen els drets humans de les dones i les nines a tots els nivells, fent realitat l’ODS número 5 de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

Les cooperatives poden ser l’eina per a reduir les injustícies socioeconòmiques a les quals s’enfronten les dones!

Comitè Executiu del Comitè d’Igualtat de Gènere de ICA:

  • María Eugenia Pérez Zea, Presidenta
  • Xiomara Núñez de Gespes, Vicepresidenta i presidenta del comitè regional del CEG per a les Amèriques
  • Marjaana Saariskoski, Vicepresidenta
  • Nandini Azad, Presidenta del Comitè de Dones de ACI Àsia i el Pacífic
  • Esther N. Gicheru, Presidenta del Comitè de Recerca i Dones de ACI Àfrica Arti Bisaria
  • Vanya Boyuklieva
  • Stefania Marcone
  • Malena Riudavets

Tags: