05 març Taula rodona “Nuestra vida como niños refugiados en Europa”
Es Liceu ha tengut l’oportunitat d’acollir un esdeveniment excepcional des del punt de vista de crítica social, d’assoliment de compromís i del tractament pedagògic de l’actualitat.
Cal reconèixer la capacitat de convocatòria i d’organització que ha desenvolupat la Junta de l’AMIPA. Han aconseguit reunir un grup de persones expertes, focalitzant les seves experiències al voltant d’un fascinant i premiat documental esmicolat per la pròpia autora i amb l’excel.lent direcció de na Maria Ferrer… enhorabona.
Na Sílvia Venegas ens ha introduït en aquest fenomen d’actualitat però desconegut per a la societat general. Els detalls de la seva filmació, el material d’investigació, la seva mirada de denúncia i la proximitat de les paraules i de les mirades dels protagonistes han contextualitzat la vetllada.
Na Mercedes del Pozo ens ha comentat el conjunt d’activitats que componen el treball d’UNICEF i ens ha ajudat a entendre la importància del llenguatge també en aquest tema. Es tracta de nins i de nines refugiats sense el suport de les seves famílies, que han viscut una fugida traumàtica dels perills i de l’angoixa, que cal protegir en les seves necessitats bàsiques i en l’ús malintencionat que se’n fa.
Les mesures que l’Administració gestiona per a compensar aquesta situació tenen una eficàcia limitada.
Na Marta Serra ens ha transmès el compromís del nostre municipi i la sensibilitat que mostren les treballadores i treballadors professionals en aquest i d’altres aspectes que descriuen la nostra societat i amb què les persones professionals de l’àmbit públic compensen amb habilitat.
Des de la Plataforma Balears Acollim, en Carlos Martin ha apel·lat a la importància que té la pressió social per a provocar el canvi i fomentar els valors de la dignitat, la tolerància i la solidaritat. És un clar exemple de gent compromesa amb els/les iguals, amb un món just i sostenible i amb elles mateixes, que fan que aparents aventures utòpiques es facin realitat.
El testimoni de na Susana Garcia del grup de feina NORAI que desenvolupen la tasca d’acollida i d’acompanyament dels nins i de les nines en un nou món, ple de descobriments i d’incerteses, ens ha ajudat a entendre les dificultats amb què conviuen i que suposen qualsevol detall quotidià i de necessitat bàsica. La seva aportació ens ha donat un toc de realisme i d’emocions i posa en valor la importància d’aquestes feines invisibles.
Famílies, treballadores del centre, l’alumnat d’infermeria i d’altres professionals interessats hem gaudit d’una xerrada aclaridora i reivindicativa.
Cal destacar també l’assistència del batlle de Marratxí, Miquel Cabot.
Una escola oberta, sensible a la realitat social, que construeix coneixements amb veus plurals i expertes, que treballa en comunitat i que potencia l’educació en valors.
Moltes gràcies a totes les persones protagonistes, a les que han col·laborat en l’organització de l’acte, a la iniciativa motivadora i a les persones assistents.