02 abr. Dia Internacional de conscienciació de l’AUTISME
El dia 2 d’abril Es Liceu s’adhereix a la celebració del Dia Internacional de conscienciació de l’AUTISME.
Tal i com ens expliquen a la fundació orienta.
El Trastorn de l’espectre Autista (TEA) és un trastorn neurobiològic del desenvolupament, que ja es manifesta durant els tres primers anys de vida i que perdurarà al llarg de tot el cicle vital.
Els símptomes fonamentals de l’autisme són dos:
• Deficiències persistents en la comunicació i en interacció socials.
• Patrons restrictius i repetitius de comportament, interessos o activitats.
Com es diagnostica el Trastorn Autista?
El Trastorn de l’Espectre Autista és un diagnòstic psicològic, elaborat exclusivament a partir de l’anàlisi i valoració de la conducta i el comportament del nen.
Com es detecta el Trastorn Autista?
És possible que alguns pares hagin intuït, al llarg del primer desenvolupament del nen, que alguna cosa “no va del tot bé”. En altres casos el nen pot mostrar un desenvolupament aparentment normal fins l’entrada a l’escola bressol o al parvulari, on s’evidencien els primers senyals d’alarma: poc o gens interès en els altres, dificultats per identificar situacions de perill, conductes d’aïllament o desconnexió, manca d’interès o de gaudir en el joc o en activitats de grup.
La Fundació Orange ha produït aquest curtmetratge d’animació realitzat pel dibuixant Miguel Gallardo, pare d’una filla amb autisme, per fer arribar el coneixement de l’autisme a la societat:
ACADEMIA DE ESPECIALISTAS
Mostra d’una manera amena i divertida les habilitats especials que tenen moltes persones amb autisme i que no sempre es comprenen quan es veuen des de fora.
Per la Conscienciació sobre l’Autisme i per commemorar el Dia Mundial, betevé s’hi va bolcar amb el documental “SENTIR”.
És un documental vivencial que entrellaça quatre històries de quatre testimonis diferents. Explicat en primera persona, mostra com experimenta el món una persona amb TEA. Sense intermediaris, ni experts, ni entrevistes, (Sentir) mostra la part més sensorial d’una persona amb autisme. Acariciar un cavall, admirar una obra d’art contemporani o explorar a fons la xarxa de metro de Barcelona es converteixen en accions vitals per connectar amb l’entorn.
Com diu un dels protagonistes del documental, (Sentir) és estar a un altre lloc. Ens transportem al seu lloc per entendre com interaccionen amb els altres en funció d’allò que senten. (Sentir) és un exercici d’introspecció. (Sentir) és mirar endins. Sense jutjar, sense filtres.